Co v Toskánsku vidět autem?

Toskánsko: Památky pro cestovatele autem

  • Florencie:
  • Katedrála Santa Maria del Fiore – impozantní dóm s ikonickou kupolí Brunelleschiovou a fasádou, která je mistrovským dílem gotického umění. Interiér katedrály je stejně působivý, s nádhernými freskami a vitrážemi.
  • Baptisterium San Giovanni – osmiboká křtitelnice, která je známá svými bronzovými dveřmi, zejména „Rajskými dveřmi“ od Ghibertiho, považovanými za vrchol renesančního sochařství.
  • Lucca:
  • Porta San Pietro – jedna z mnoha zachovalých městských bran, která je vynikajícím příkladem architektury renesance. Je zdobena sochami a reliéfy a nabízí krásný pohled na město.
  • Pisa:
  • Piazza dei Miracoli (Náměstí zázraků): Tvoří ji ikonická Šikmá věž v Pise, baptisterium s jeho impozantní akustikou a katedrála s nádhernou fasádou. Toto náměstí je jednou z nejznámějších turistických atrakcí Itálie a nabízí neopakovatelný zážitek.
  • Volterra:
  • Piazza dei Priori – hlavní náměstí města, obklopené středověkými paláci a Palazzo dei Priori, sídlem městské správy. Náměstí nabízí nádherné výhledy a je ideálním místem pro odpočinek a prozkoumání atmosféry města.
  • San Gimignano:
  • Panoramatické výhledy – město San Gimignano je známé svými středověkými věžemi, které dominují panoramatu. Z mnoha vyhlídek se nabízí úchvatné pohledy na toskánskou krajinu.
  • Siena:
  • Piazza del Campo – hlavní náměstí Sieny, které je místem konání slavného Palio, historického koňského dostihu. Jeho unikátní tvar lastury a gotická architektura budov kolem náměstí jsou fascinující.
  • Val d’Orcia:
  • Vyhlídka Toskánská okna (dvojité věže) – Val d’Orcia nabízí nezapomenutelné výhledy na toskánskou krajinu. Vyhlídka z tzv. „Toskánských oken“ (dvojice věží) je jedním z nejlepších míst pro zachycení krásy této oblasti.
  • Pitigliano:
  • Vyhlídky – město Pitigliano, postavené na skalním výčnělku, nabízí řadu panoramatických vyhlídek s výhledem na okolní krajinu. Tyto výhledy nabízejí jedinečné pohledy na město i na Val d’Orcia.
Tipy na cestu: * Pronajměte si auto pro maximální flexibilitu při objevování regionu. * Naplánujte si trasu předem, abyste se vyhnuli zdržení v dopravních špičkách. * Vyhraďte si dostatek času na prohlídku památek, včetně času na procházky a obědy. * Rezervujte si ubytování předem, zejména v hlavní sezóně. * Vychutnejte si úchvatné výhledy na italskou krajinu. * Ochutnejte místní speciality, jako je toskánské víno a olivy.

Čím se Toskánsko proslavilo?

Toskánsko – kolébka vinařství!

Slavná odrůda Sangiovese dala vzniknout ikonickým vínům Chianti, Brunello di Montalcino a Vino Nobile di Montepulciano.

  • Chianti: Klasické toskánské červené víno, jehož základem je Sangiovese, známé pro svou vysokou kyselost a ovocnou svěžest.
  • Brunello di Montalcino: Silné a plné tělo, dlouhá dochuť, s výraznou ovocností a mocnými tříslovinami – typický představitel “Supertoskánských” vín.
  • Vino Nobile di Montepulciano: Další “Supertoskánské” víno, s elegantnějším a rafinovanějším profilem než Brunello.

Je možné se koupat v Tamanském zálivu?

Tamanský záliv, navzdory své příslušnosti k Černému moři, má z hlediska koupání spíše vlastnosti Azovského moře.

  • Teplota vody je zde podstatně vyšší, což umožňuje zahájení koupací sezóny již v květnu.
  • Salinita je srovnatelná s Azovským mořem, což činí koupání příjemnějším.

Co se jí v Toskánsku?

Toskánská kuchyně je známá svými vynikajícími pokrmy, které odrážejí jedinečné kulinářské tradice regionu.

Hlavní tradiční pokrmy Toskánska, které byste si rozhodně měli vyzkoušet:

  • Chlebový závin (Pane Toscano): chlouba místních obyvatel, známý svou křupavou kůrkou a hustou střídkou.
  • Olivový olej: vyráběný z místních odrůd oliv (Frantoio, Leccino, Moraiolo) a vyznačuje se bohatou chutí a vůní.
  • Lanýže: delikatesní houba, která se hojně používá v toskánské kuchyni a dodává pokrmům rafinovanou chuť.
  • Zrající a čerstvé sýry: zahrnují slavný pecorino (ovčí sýr) a ricottu.
  • Uzeniny a masné výrobky: například prosciutto (uzené vepřové maso), finocchio (klobása s fenyklem) a salámy.
  • Dezerty: například cantucci (křupavé sušenky s mandlemi) a castagnaccio (koláč z kaštanové mouky).
  • Toskánská vína: region se pyšní svými vysoce kvalitními víny, jako je Chianti, Brunello di Montalcino a Vin Santo.

Tyto pokrmy odrážejí bohatství a rozmanitost toskánské kuchyně, která je založena na čerstvých místních surovinách a charakteristických chuťových kombinacích.

Zbylé části textu se týkají Tamaňského zálivu a nemají přímou souvislost s Toskánskem a proto je vynechávám.

Scroll to Top