Jaká je nejlepší restaurace na světě?

Letos kraluje světové gastronomické scéně Disfrutar, španělská modernistická restaurace v Barceloně, oceněná v Las Vegas. Je to perfektní zastávka pro náročné turisty, kteří si chtějí dopřát kulinářský zážitek. Doporučuji rezervaci s předstihem, jelikož se jedná o velmi vyhledávanou restauraci.

Tip pro cestovatele: Barcelona nabízí fantastické možnosti k aktivnímu trávení času – od túry po Sagrada Familii a Park Güell až po cyklistiku podél pobřeží. Po skvělém obědě v Disfrutar se můžete vydat na prohlídku města!

Na druhém místě skončil Asador Etxebarri v Baskicku, další španělská perla. Okolí nabízí nádherné hory a perfektní podmínky pro turistiku a cyklistiku.

Tip pro dobrodruhy: Baskicko je skvělé pro pěší turistiku a horolezectví. Po náročné túře si zasloužíte výtečné jídlo v Asador Etxebarri!

Třetí příčka patří pařížské restauraci Table by Bruno Verjus. Paříž sama o sobě nabízí nespočet možností pro pěší procházky, prohlídky památek a cykloturistiku.

Tip pro milovníky historie a kultury: Po večeři v Table by Bruno Verjus se projděte po Eiffelovi věži a vychutnejte si nádherný noční výhled na město.

Jak platit v lepší restauraci?

Platba v luxusní restauraci je vždycky malá ceremoniální záležitost, která se liší od běžného placení v kavárně. Můj desetiletý pobyt v zahraničí mi ukázal fascinující rozmanitost zvyklostí. V Itálii je například běžné, že účet přináší manažer, v Japonsku se platba často provádí u pultu. V Čechách je pravidlem, že při platbě kartou do 500 Kč se karta vloží do desek a personál přinese pouze účet. Nad 500 Kč se běžně přinese platební terminál ke stolu, nebo se platba provede diskrétně stranou. Nicméně, v nejlepších restauracích je vždycky k dispozici diskrétní prostor pro platbu, aby se zachovala soukromí. Důležité je zachovat klid a nechat personál, aby řídil proces platby. Pozor na spropitné – jeho výše se liší podle země a úrovně restaurace, ale je vždy vhodné ocenit kvalitní servis. Vždy se informujte o zahrnutí DPH a poplatků v ceně. Některé restaurace automaticky přidávají servisní poplatek, jiné spoléhají na spropitné. Před placením si vždy pečlivě zkontrolujte účet.

Etiketa, jak správně platit, je v detailech. Nezapomínejte na zdvořilost a respektujte zkušenosti personálu. Ať už platíte kartou nebo hotově, elegantní chování je vždy oceněno.

Kde se nejvíce plýtvá jídlem?

Když se řekne plýtvání jídlem, většina si představí přecpané popelnice v bohatých zemích. A skutečně, Evropa a Severní Amerika jsou v tomto ohledu absolutními šampiony v negativním smyslu. Podle FAO zde každý člověk ročně vyhodí neuvěřitelných 95 až 115 kg potravin! To je obrovské číslo, které si zaslouží naši pozornost.

Na svých cestách jsem viděl naprostý kontrast. V Evropě se běžně vyhazují skoro perfektní plody, jen proto, že nemají “ideální” tvar nebo barvu. Supermarket plný jídla, které se za pár hodin stane odpadem. Oproti tomu v jižní Asii a subsaharské Africe, kde jsem strávil mnoho měsíců, je situace úplně jiná. Tam si lidé jídla nesmírně váží, a i malý zbytek je zpracován s maximální úctou.

Průměrný obyvatel jižní Asie či subsaharské Afriky vyhodí pouhých 6 až 11 kg potravin ročně. Rozdíl je šokující, že? A co je za tím? Není to jen o rozdílných příjmech, ale i o kultuře a přístupu k jídlu.

Zde je pár myšlenek k zamyšlení:

  • Kulturní rozdíly: V mnoha kulturách se tradičně využívá vše z potravin, od slupek po zbytky. Zbytky se zpracovávají do nových jídel, nic se nevyhazuje.
  • Přístup k potravinám: V oblastech s omezeným přístupem k potravinám si lidé jídla váží mnohem více a plýtvání je pro ně nepředstavitelné.
  • Marketingové techniky: Zde hraje velkou roli i marketing. Nadměrné množství jídla v supermarketech, akční nabídky, které vedou k nákupům více, než je potřeba.

Na závěr bych chtěl zdůraznit, že boj proti plýtvání jídlem není jen o ochraně životního prostředí, ale i o spravedlnosti a etice. Je naší morální povinností minimalizovat plýtvání a naučit se vážit si jídla, stejně jako to dělají lidé v mnoha částech světa.

Kolik má Pohlreich michelinskou hvězdu?

Bohužel, Pohlreich žádnou michelinskou hvězdu nemá. Praha se v posledním vydání průvodce Michelin může pochlubit pouze dvěma hvězdami, a to restauracemi Field a La Degustation Bohême Bourgeoise. Obě si své hvězdy obhájily, žádné nové hvězdy v Praze přiděleny nebyly.

Zajímavost: Obě restaurace nabízejí velmi odlišné kulinářské zážitky. Field se zaměřuje na moderní gastronomii s důrazem na sezónní suroviny, zatímco La Degustation Bohême Bourgeoise interpretuje tradiční českou kuchyni moderním způsobem.

Tip pro gurmánské turisty: Rezervaci do obou restaurací doporučuji provést s dostatečným předstihem, místa se plní velmi rychle.

Kde hledat další gastronomické skvosty? Kromě michelinských hvězd se v Praze nachází mnoho dalších vynikajících restaurací. Doporučuji prozkoumat i menší, rodinné podniky, které často nabízí autentičtější a cenově dostupnější kulinářské zážitky.

  • Tip: Vyhledávejte recenze na TripAdvisoru nebo Zomato a nezapomeňte prozkoumat i místní food blogery.

Jaká země má nejlepší jídlo?

Takže, nejlepší jídlo? Podle jednoho žebříčku vedou USA a Norsko s více než 86 body ze 100. To je skvělý základ pro výpravu! V Norsku si představte čerstvé lososy přímo z fjordu a v USA – od Tex-Mex po jídla z Pacifiku, tam je na co ochutnat. Česko s 72,2 body? To je super, ideální pro doplnění energie po túře po Beskydech nebo Krkonoších. Tradiční česká kuchyně je výborná, ale je potřeba dávat pozor na kalorie, aby se dalo dál šlapat po horách. Německo na 12. místě (81,7 bodu) – to je skvělý důvod k zastávce na pivko a klobásu během cyklotúry po Bavorsku! Rakousko (15. místo, 80,1 bodu) – tady si zase užijete výborné sýry a rakouské víno, ideální odměna po výstupu na Grossglockner. Kongo s necelými 21 body je na opačném konci spektra, ale i tam se dá najít něco zajímavého, pokud máte čas a chuť na gastronomické dobrodružství.

Kolik stojí jídlo v Michelinské restaurací?

Cena jídla v michelinských restauracích v České republice je značně variabilní a závisí na uděleném ocenění. Systém hvězdiček (jedna až tři) a Bib Gourmand přímo koreluje s cenovou relací.

Příklady:

  • Bib Gourmand restaurace, jako například Na Kopci, nabízejí cenově dostupnější, ale stále kvalitní, gastronomický zážitek. Čtyřchodové degustační menu zde můžete očekávat kolem 1050 Kč.
  • Restaurace s vyšším hodnocením (například s jednou nebo více hvězdami) budou podstatně dražší. Cena za degustační menu se může pohybovat v řádu několika tisíc korun, a to i bez nápojů.

Pro srovnání, v méně prestižní, ale stále kvalitní restauraci, jako je můj oblíbený Výčep, hlavní jídlo v rámci oběda stojí okolo 355 Kč. To ilustruje značný cenový rozdíl mezi různými úrovněmi gastronomie.

Tip pro cestovatele: Před návštěvou michelinské restaurace vždy doporučuji zkontrolovat aktuální menu a ceny na webových stránkách restaurace. Rezervaci je vhodné provádět s dostatečným předstihem, zejména v případě populárních podniků.

Co nedělat v restauraci?

Co se nesmí dělat v restauraci? To se liší podle země a regionu, ale základní pravidla slušného chování platí všude. Většina restaurací, ať už v Praze, Paříži, či v Bangkoku, nesnese hlučné projevy – pískání, pokřikování, luskání prsty a tleskání jsou absolutní tabu. Klid a ohleduplnost k ostatním hostům jsou klíčové.

Základní pravidla etikety stolování zahrnují i držení těla. Lokty na stole jsou obecně považovány za neslušné, stejně jako srkání, mlaskání a hlasité smrkání během jídla. V některých kulturách se na to nahlíží ještě přísněji než v jiných. Například v Japonsku je důležité používání hůlek s maximální opatrností a respektem.

Mimo to, je vhodné dodržovat i tyto zásady:

  • Mobilní telefony: Ztlumte si telefon nebo jej úplně vypněte. Nikdo nechce slyšet váš hovor během romantické večeře.
  • Fotografování: Před focením jídla se zeptejte obsluhy, zda je to povoleno. V některých restauracích to může být zakázáno.
  • Spuštění: Nekřičte na číšníka. Klidně ho vyčkejte nebo zdvořile zavolejte.
  • Platba: Zeptejte se na způsob platby – karta, hotovost. Vyhněte se zdlouhavému počítání drobných.
  • Odchod: Po jídle se ujistěte, že se po vás nikdo nemusí shánět. Nechejte stolek tak, jak jste ho našli.

Pamatujete, že i když se jedná o “jen” o restauraci, váš způsob chování odráží vaši kulturní úroveň a úctu k ostatním.

Kolik restauraci v Cesku má michelinskou hvezdu?

Česká republika se pyšní třemi restauracemi oceněnými michelinskou hvězdou, což v kontextu světové gastronomické scény představuje skromné, avšak perspektivní číslo. Pro srovnání, Francie, země považovaná za gastronomický ráj, jich má stovky. Tato skutečnost ale nijak nesnižuje prestiž českých podniků, které si zaslouženě vydobyly své místo na gastronomické mapě.

V roce 2024 se o jedinou michelinskou hvězdu dělí dvě pražské restaurace, obě s bohatou historií a renomé: La Degustation Bohême Bourgeoise pod vedením šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka v Haštalské ulici a Field v ulici U Milosrdných. Tyto restaurace reprezentují moderní českou kuchyni, která se inspiruje jak tradičními recepturami, tak i nejnovějšími trendy světové kulinářské scény. Zkušenost s jídlem v těchto podnicích je nezapomenutelná, ať už díky precizní technice přípravy, kvalitě surovin, či originálnímu pojetí gastronomie. Jejich jedinečnost je výsledkem mimořádné práce celých týmů, souhry kreativních šéfkuchařů a precizních sommelierů, kteří s chutí a vášní vytvářejí gastronomická mistrovská díla. Navštívit je znamená prožít kulinářskou cestu skrze českou historii a moderní inovaci.

Třetí hvězda (v minulosti) je důkazem, že česká gastronomie je na vzestupu a že se může směle postavit na úroveň s nejlepšími světovými restauracemi. Není to jen o samotných hvězdách, ale o celkové kvalitě a dynamice kulinářského prostředí. Získané ocenění je pro tyto podniky nejen ctí, ale i výzvou pro další rozvoj.

Kdo v Česku má michelinskou hvězdu?

Česká republika se pyšní v roce 2024 pouhými dvěma restauracemi s michelinskou hvězdou, obě situované v Praze. To sice nedosahuje počtů hvězdných podniků v metropolích jako Paříž či Londýn, ale i tak nabízí jedinečný gastronomický zážitek. La Degustation Bohême Bourgeoise, vedená šéfkuchařem Oldřichem Sahajdákem v Haštalské ulici, je známá svým moderním pojetím české kuchyně, kombinace tradičních surovin s inovativními technikami. Je to skvělá volba pro ty, kteří chtějí poznat moderní českou kulinární scénu. Na druhou stranu, restaurace Field v ulici U Milosrdných nabízí sofistikovanou a mezinárodně inspirovanou kuchyni, s důrazem na sezónní suroviny a udržitelnost. Pro milovníky experimentální gastronomie a unikátních chuťových kombinací je to ideální místo. Obě restaurace jsou již etablované na české gastronomické mapě a jejich hvězdy svědčí o vysoké kvalitě a kreativitě jejich kuchyní. Ceny v těchto podnicích odpovídají jejich exkluzivitě, proto je vhodné rezervaci provést s dostatečným předstihem. Pro úplný gastronomický zážitek v Praze doporučuji kombinovat návštěvu michelinských restaurací s objevováním menších, skrytých klenotů pražské gastronomické scény, které nabízejí autentický český pokrm za příznivější ceny.

Kdo má michelinskou hvězdu v ČR?

Michelinská hvězda? Snem každého šéfkuchaře, to ano! Ale získat ji? To je výzva. V České republice se tímto prestižním oceněním, vrcholem gastronomického umění, mohou pochlubit pouze dvě restaurace. A věřte mi, zaslouží si to.

La Degustation Bohême Bourgeoise – tato restaurace v Praze nabízí moderní interpretaci tradiční české kuchyně. Inspirace starými recepty, ale s moderním twist – to je jejich tajemství. Očekávejte sofistikovaná jídla s důrazem na lokální suroviny, často doprovázená vynikajícím vínem. Nečekejte klasické české svíčkovou, tohle je jiná liga.

Field – druhá hvězdná restaurace se nachází také v Praze. Zde je přístup jiný, modernější, experimentálnější. Klade se důraz na sezónní suroviny a inovativní přístup k vaření. Příprava jídel je taková show sama o sobě, pro milovníky gastronomických zážitků absolutní nutnost.

Pro ty, kteří chtějí zažít pravý gurmánský zážitek, doporučuji rezervaci s dostatečným předstihem. Obě restaurace jsou velmi vyhledávané a místa se plní rychle. Nezapomeňte se před návštěvou podívat na jejich menu a případně zarezervovat ochutnávkový menu – zážitek je to nezapomenutelný.

Zde je shrnutí klíčových faktů:

  • Počet michelinských hvězd v ČR: 2
  • Restaurace s michelinskou hvězdou: La Degustation Bohême Bourgeoise a Field (Praha)
  • Doporučení: Rezervujte si stůl s dostatečným předstihem!

Co se stane kdyz Nezaplatim v restaurací?

Nezaplacení v restauraci má v různých zemích různé důsledky, ačkoliv základní princip zůstává stejný: porušení smlouvy. V České republice, stejně jako v mnoha jiných zemích EU, to znamená porušení ústně uzavřené smlouvy o poskytnutí služby za úplatu. Restaurace se může domáhat zaplacení dlužné částky soudní cestou. To může zahrnovat náklady na soudní řízení a případné exekuce.

Důležité je uvědomit si, že:

  • Restaurace má právo na zaplacení za poskytnuté jídlo a nápoje.
  • Vyhýbání se platbě může vést k nepříjemnostem, jako je poškození osobní pověsti (zejména při opakovaném jednání).
  • V některých zemích, zejména v těch s méně rozvinutým právním systémem, se mohou objevit i neformálnější metody vymáhání dluhu, které nemusí být vždy legální ani bezpečné.

Následky nezaplacení se liší v závislosti na několika faktorech:

  • Výše dlužné částky: Menší částky se řeší obvykle méně formálně než vyšší částky.
  • Chování dlužníka: Úmyslné podvádění bude trestáno přísněji než zapomenutí.
  • Národní právní systém: Systémy v různých zemích se liší v rychlosti a efektivitě vymáhání pohledávek.

V některých zemích, například v USA, se běžněji používají agentury pro vymáhání pohledávek, zatímco v jiných zemích, je proces více závislý na soudním systému. Vždy je proto nejlepším řešením vyřešit jakýkoliv spor s restaurací smírně a včas.

Jak dávat spropitné při platbě kartou?

Platba kartou a spropitné? Žádný problém! Uvidíte položku „Tip“ – ať už online, u chytrého stolu, nebo přímo na platebním terminálu. Systém je nenásilný, zákazník si sám určí výši, nebo se spropitného zcela zdrží. Dobré pravidlo je 10-15% z celkové částky, ale záleží na kvalitě služeb. V menších podnicích, kde je obsluha zjevně snaživá a přátelská, se i 20% neurazí. Naopak, v případě špatné služby, se spropitnému můžete vyhnout, nebo dát jen symbolickou částku. Všimněte si, že v některých zařízeních je spropitné automaticky zahrnuto v ceně, takže si to ověřte předem, abyste se vyhnuli dvojnásobnému placení.

Nezapomeňte, že spropitné je ocenění pro personál, nikoliv povinnost. V Česku se spropitné běžně nechává, ale není tak běžné, jako například v USA. Přesto se sluší ocenit dobrou obsluhu.

Jak najít dobrou restaurací?

Hledáte-li skvělou restauraci, zapomeňte na turistické pasti. Jedním z nejdůležitějších ukazatelů je místní klientela. Restaurace plná místních je sázka na jistotu – oni znají nejlepší lokální kuchyni. V Japonsku třeba vyhledávejte malé, nenápadné restaurace s ručně psaným menu – často se tam skrývají kulinární poklady. V Itálii se dívejte na to, jak se obsluha chová k místním – přátelský a rodinný přístup je dobrým znamením. V Mexiku sledujte, kde jedí místní dělníci – jejich volba často odhaluje nejlepší poměr ceny a kvality, autentické recepty a skryté rodinné podniky. V Thajsku se vyhněte restauracím s obrázky jídel na menu – typická thajská restaurace nabídne jídlo pouze v psaném menu. Dále se zaměřte na čerstvost surovin, pokud je to možné, a na atmosféru – příjemné prostředí přispívá k celkovému zážitku. Nebojte se zeptat místních na doporučení – to je nejlepší způsob, jak objevit skutečné kulinární skvosty.

Nekupujte se ale jen podle plné restaurace, pozorujte i to, co se v ní děje. Živá atmosféra, usměvavá obsluha a spokojení hosté hovoří sami za sebe. Někdy i prázdnější restaurace může být výjimečná, takže se nebojte experimentovat a objevovat skryté poklady. Vždycky se vyplatí prohlédnout si menu a zjistit, zda nabízí sezónní speciality a lokální ingredience. To je zárukou autentické chuti a čerstvosti.

Kdo je nejlepší kuchař v ČR?

Jan Knedla, vítěz prestižní soutěže kuchařů roku 2025, není jen jméno, ale gastronomický fenomén. Jeho zkušenosti z špičkových restaurací v Itálii, Velké Británii, Rusku a Hongkongu, kde se setkal s různými kulinárními tradicemi a přístupy, jsou neocenitelné. Představte si: od toskánských trattorií, přes rafinované londýnské podniky s michelinskými hvězdami, až po opulentní ruské bankety a moderní hongkongské bistra – to vše formovalo jeho osobitý styl. Není to jen o technice, ale o hlubokém pochopení surovin, jejich původu a sezónnosti, což je přístup, který se v posledních letech stává v gastronomii globálním trendem. Jeho návrat do Čech a jmenování nejmladším šéfkuchařem v historii luxusního hotelu Carlo IV na Senovážném náměstí je vrcholem jeho zatím krátké, ale strmé kariéry. Jeho přístup k vaření je inovativní, ale zároveň ctí tradiční české ingredience a postupy. Získal si mezinárodní uznání, čímž zvedl prestiž české gastronomie na světové úrovni. To je recept na úspěch, který přesahuje hranice České republiky.

Kolik vydělává Gordon Ramsay?

Gordon Ramsay, gastronomická ikona s globálním dosahem, se opakovaně umísťuje mezi nejbohatšími celebritami. Jeho loňský příjem dosáhl závratných 62 milionů dolarů, a to především díky lukrativním smlouvám s televizní sítí Fox. Produkce a účinkování v ikonických pořadech jako MasterChef, Hell’s Kitchen a 24 Hours to Hell and Back mu zajistily neotřesitelné postavení v televizním světě. Je fascinující sledovat, jak se jeho impérium rozrostlo z několika restaurací ve Velké Británii na globální gastronomickou značku s restauracemi v desítkách zemí, od Las Vegas po Dubaj, od Londýna po Tokio. Jeho podnikání zahrnuje nejen televizní produkci a restaurační řetězec, ale i rozsáhlý merchandising, kuchařské knihy, které se prodávají v milionech výtisků po celém světě, a investice do dalších gastronomických projektů. Jeho čisté jmění se odhaduje na stovky milionů dolarů, což svědčí o jeho neobyčejném obchodním talentu a schopnosti budovat značku. Zajímavostí je, že jeho kritický přístup a temperamentní styl, které jsou v televizních pořadech tak výrazné, jsou v realitě doplněny precizní organizací a důrazem na detail, bez kterých by jeho gastronomická říše nebyla možná.

Jeho úspěch překračuje pouhou kulinářskou sféru a reprezentuje silný příklad podnikatelského génia v globalizovaném světě. Zkušenost z cestování po světě se odráží v jeho kuchyni, kde se prolínají různé gastronomické tradice a vlivy. Ramsayův vliv sahá daleko za hranice jeho restaurací a televizních obrazovek, ovlivňuje trendy v gastronomii a inspiruje novou generaci kuchařů.

Co je nejzdravější na světě?

Na výpravách se neobejdete bez energie a síly. Proto sázejte na top desítku nejzdravějších potravin: citróny – skvělý zdroj vitamínu C, důležitého pro imunitu a regeneraci po náročném dni v terénu. Dejte si ho do vody, abyste se vyhnuli dehydrataci. Brokolice – nabitá vitamíny a vlákninou, ideální pro rychlé doplnění energie během túry. Tmavá čokoláda (s vysokým obsahem kakaa!) – dodá rychlý cukr a energii, ale s mírou! Brambory – základní zdroj sacharidů, pečené v alobalu skvěle poslouží jako vydatná svačina. Losos – bohatý na omega-3 mastné kyseliny, důležité pro zdraví srdce a kloubů, po náročné túře skvělá regenerace. Vlašské ořechy – kvalitní tuky, bílkoviny a vláknina, ideální energetická bomba do batohu. Avokádo – zdravé tuky a vláknina, skvělé pro regeneraci svalů. Česnek – přírodní antibiotikum, posílí imunitu a ochrání před nachlazením. Nezapomeňte na správné skladování a dávkování, aby vám jídlo vydrželo a nezkazilo se během cesty. Důležité je i pitný režim – voda je základ!

Kolik má Gordon Ramsay restauraci?

Gordon Ramsay, kuchařský magnát s globálním dosahem, se může pochlubit impozantním portfoliem restaurací. Jeho impérium, které získalo celkem 16 michelinských hvězd, se neomezuje jen na Londýn, kde vlastní 14 podniků zaměstnávajících 700 lidí. Jeho restaurace se rozprostírají po celém světě, od New Yorku, Las Vegas, Dubaje až po Francii a další exotické destinace. Můžete tak ochutnat jeho charakteristický styl, od tradiční britské kuchyně až po moderní interpretace světových jídel, v různých koutech planety. Za zmínku stojí například jeho tříhvězdičková restaurace Restaurant Gordon Ramsay v Londýně, která patří mezi světovou elitu. Při plánování kulinářské cesty po stopách Ramsayho je potřeba si uvědomit, že ceny v jeho podnicích odpovídají jejich renomé – jedná se o gastronomické zážitky na nejvyšší úrovni.

Zajímavostí je, že Ramsayovy restaurace nejsou jen o vynikajícím jídle, ale i o unikátním designu a atmosféře, často odrážející styl dané lokality. Pro cestovatele, který se zajímá o gastronomii, je prozkoumání Ramsayho impéria výzvou, která kombinuje kulinářské potěšení s objevováním různých kultur a prostředí.

Kolik restauraci v České republice má michelinskou hvězdu?

Česká republika se může pochlubit jen třemi restauracemi s michelinskou hvězdou, což sice není závratné číslo, ale pro relativně malou zemi je to stále prestižní záležitost. V roce 2024 se toto ocenění týká dvou pražských podniků: La Degustation Bohême Bourgeoise v Haštalské ulici pod vedením šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka a Field v ulici U Milosrdných. Obě restaurace jsou již etablované a zkušené hráče na gastronomické scéně, takže jejich ocenění nepřekvapilo zasvěcené. Pro milovníky kulinářských zážitků a cestovatele to představuje skvělou příležitost ochutnat špičkovou českou kuchyni, obohacenou o moderní trendy a mezinárodní vlivy. Je důležité si rezervaci zajistit s dostatečným předstihem, neboť místa v těchto exkluzivních podnicích se rezervují bleskově. Doporučuji prozkoumat i další pražské restaurace, které se sice nemůžou chlubit michelinskou hvězdou, ale stále nabízejí vysoce kvalitní gastronomické zážitky. Pro úplnost, třetí restaurace s michelinskou hvězdou se v současné době nachází mimo Prahu, a to v Mikulově.

Jak platit v luxusni restauraci?

Platba v luxusní restauraci se liší od běžných podniků spíše v úrovni servisu, než v samotných metodách. Většinou vám obsluha sama nabídne možnosti platby – hotově, platební kartou (VISA, MasterCard, American Express, a často i další méně běžné), případně elektronicky přes mobilní aplikaci (Apple Pay, Google Pay). V některých exkluzivních podnicích se můžete setkat i s placením kryptoměnami.

Účet je vždy předložen elegantně, typicky v uzavíratelné knížce. Číšník vám dá dostatek soukromí pro prohlédnutí a uhrazení. Nenechte se zaskočit, v některých zemích (např. v Japonsku) je běžné, že účtenka je přinesena s drobným dárkem nebo komplimentem od kuchyně.

Tipy pro placení v zahraničí:

  • Ověřte si akceptaci karet předem. V některých exkluzivních restauracích v menších městech nebo regionech nemusí být všechny druhy karet přijímány.
  • Informujte se o poplatcích za platby kartou. Některé restaurace si mohou účtovat malý poplatek za platbu kartou, zejména u méně běžných karet.
  • Mějte připravenou hotovost pro spropitné. Spravedlivý tip je v luxusních restauracích obvyklý a očekávaný, obvykle v rozmezí 10-20% z celkové ceny. Zvyk na spropitné se ale liší zemi od země.
  • Využijte služeb concierge vašeho hotelu. Hotel často pomůže s rezervací a vyjasněním detailů platby.

Důležité detaily:

  • Vždy si důkladně zkontrolujte účet před zaplacením.
  • Ujasněte si cenu s obsluhou před konzumací, pokud si nejste jisti cenami jednotlivých jídel a nápojů.
  • Služby v luxusních restauracích jsou obvykle drahé a cena se odvíjí od kvality surovin, prezentace jídel a úrovně servisu.
Scroll to Top