Kam v Praze na levnou večeři?

Hledáte-li v Praze levnou večeři, zaměřte se spíše na obědová menu, která jsou často cenově výhodnější. Mnoho restaurací nabízí skvělé obědové menu i mimo polední dobu. Na základě mých zkušeností z desítek zemí světa, mohu doporučit několik podniků v Praze, které spojují kvalitu s nízkou cenou. Dhaba Beas (Vladislavova 1587/24 a Purkyňova 9, Praha 1) nabízí autentickou indickou kuchyni – bohatou na chutě a koření, pro mě osobně jeden z nejlepších objevů v Praze. Golden Tikka (Konviktská 9, Praha 1) je další skvělá volba pro milovníky indické kuchyně. Pro ty, kteří preferují něco lehčího, je ideální Banh–mi–ba (Panská 9, Praha 1) s jejich vynikajícími vietnamskými sendviči – rychlé, chutné a levné. Pokud máte rádi mexickou kuchyni, nezapomeňte na Las Adelitas (Malé náměstí 13, Praha 1). A konečně, pro trochu jiné chuti, navštivte Jiná krajina (Řeznická 4, Praha 1) s jejich kreativní a pestrou nabídkou. Nebojte se zkusit i menší, méně známé podniky – často skrývají pravé kulinární poklady. Nezapomínejte, že ceny se mohou měnit, proto doporučuji vždy zkontrolovat aktuální nabídku před návštěvou.

Kam v Praze za dobrým jídlem?

Hladoví turisté, pozor! V Praze se najíte skvěle i během náročného výletu. Kromě klasiky zkuste něco neobvyklého. La Bodeguita del Medio na Starém Městě – kubánská atmosféra a skvělé koktejly, ideální po prohlídce historického centra. Chcete-li kombinaci kulinářského zážitku a dechberoucího výhledu, vydejte se do Ginger & Fred v Tančícím domě. Charles Bridge Restaurant u Karlova mostu nabízí romantickou večeři s výhledem na Vltavu a most – skvělé po celodenní túře. Pro elegantnější večeři zvolte Le Grill na Novém Městě. Potřebujete rychlé a chutné jídlo po výšlapu na Petřín? Talíř na Václavském náměstí je skvělou volbou. A pro milovníky asijské kuchyně je tu Bonco na Andělu – perfektní zastávka před návštěvou některé z pražských památek v okolí.

Co na oběd česká kuchyně?

Na oběd česká kuchyně? Ideální pro doplnění energie po náročné túře! Vepřový řízek je sice klasika, ale těžší na trávení, takže po námaze raději sáhněte po něčem lehčím. Vepřo-knedlo-zelo je výživné, ale objemné – ideální na delší výlet s dostatkem času na trávení.

Dobrá volba pro aktivní turisty je pečené vepřové maso, pokud se dá sehnat v menší porci. Guláše jsou skvělé, hlavně houbový nebo zeleninový, dodají energii a jsou lehce stravitelné.

Smažený kapr bych nebral na túru, ale v restauraci je to fajn. Sekaná pečeně je taky dobrá, ale zase je to těžší jídlo.

Omáčky jsou v české kuchyni důležité. Většinou jsou hutné, takže počítejte s tím, že vás zasytí na dlouho.

  • Tip pro turisty: Balené suché potraviny s dlouhou dobou trvanlivosti jsou praktické pro výlety do přírody a nahradí těžké tradiční pokrmy.
  • Energetická hodnota: Před dlouhým výletem si dejte jídlo s vyšším obsahem sacharidů pro vydatnou energii.
  • Hydratace: Nezapomínejte na dostatek tekutin během túry!
  • Pro lehký oběd doporučuji lehčí varianty gulášů.
  • Pečené maso s přílohou z celozrnné rýže nebo brambor je dobrá volba pro výživný oběd.
  • Lehké saláty s bílkovinami (vejce, sýr) poskytnou energii a jsou lehce stravitelné.

Kam jít v Praze na brunch?

Hledáte perfektní pražský brunch? Máte štěstí! Praha nabízí pestrou paletu skvělých míst. Zde je několik tipů pro labužníky, které jsem osobně otestoval během svých cest:

  • Etapa (Karlín): Urxova 479/6, 186 00 Karlín. Moderní a stylové místo s důrazem na kvalitní suroviny. Očekávejte originální kombinace chutí a příjemnou atmosféru – ideální pro víkendové posezení.
  • Mezi Srnky (Vinohrady): Sázavská 19, 120 00 Praha 2-Vinohrady. Kouzlo starých Vinohrad se snoubí s moderní gastronomií. Skvělé místo pro romantický brunch nebo setkání s přáteli. Doporučuji rezervaci, je oblíbené.
  • SmetanaQ (Staré Město): Smetanovo nábřeží (adresu prosím doplňte). Lokalita na nábřeží s výhledem na Vltavu dodává brunchi jedinečný šarm. Očekávejte sofistikovanější přístup k brunch menu.
  • Typika (Nusle): Svatoslavova 21, 140 00 Praha 4-Nusle. Pro ty, co hledají autentický český brunch s moderním twist. Výborné pro poznávání tradičních chutí v netradičním provedení.
  • Honest Taste (Nové Město): Legerova 33, 120 00 Nové Město. Zaměřuje se na čerstvé a lokální suroviny. Dobrá volba pro milovníky zdravé a kvalitní stravy.

A pro ty, co hledají další možnosti, doporučuji prozkoumat i:

  • Cafe Hrnek – známé pro svou útulnou atmosféru a široký výběr nápojů.
  • Spižírna – zajímavé menu s důrazem na sezónní ingredience.
  • Flat Café – moderní kavárna s pestrou nabídkou brunchů.

Nezapomeňte si předem zkontrolovat otevírací dobu a případně rezervovat stůl, zvláště o víkendech.

Co ochutnat v Česku?

Co ochutnat v Česku na turistických výletech?

Energii pro náročné túry načerpáte nejlépe tradiční českou kuchyní. Nezapomeňte:

  • Svíčková na smetaně: Klasika! Ideální po náročném dni v horách. Hovězí pečeně v smetanové omáčce s knedlíkem, šlehačkou a brusinkami. Dostatek energie a bílkovin. Najdete ji skoro všude, ale nejlepší je v menších restauracích mimo hlavní turistická centra.
  • Vepřo-knedlo-zelo: Výborný zdroj energie pro delší trasy. Pečené vepřové maso, knedlíky a dušené zelí. Vydrží vás syté po dlouhou dobu. Hledejte regionální variace – každý kraj má svůj specifický recept.
  • Řízek: Rychlé a chutné občerstvení. Ideální na kratší přestávky. Zkuste i variace, například řízek z kuřecího masa.
  • Pivo: Klasická česká tekutá potrava, ideální k doplnění tekutin po náročné túře. Ochutnejte regionální piva v malých pivovarech.
  • Hovězí vývar s játrovými knedlíčky: Zahřeje a zasytí po procházce v chladnějším počasí. Skvělé na regeneraci po fyzické zátěži.
  • Smažený sýr: Rychlé a jednoduché jídlo, ideální na svačinu během túry (pokud máte možnost ho někam schovat). Doporučujeme pro rychlé doplnění energie.
  • Guláš: Vydatné jídlo vhodné na chladné dny, výborně zahřeje. Nejlepší varianta na táboření nebo přestávku v turistické chatě.
  • Bramborový knedlík plněný uzeným masem: Skvělá svačina, plná energie.

Tip: Před výletem si vždy zkontrolujte otevírací dobu restaurací a dostupnost jídla v dané lokalitě.

Kam v Praze na rande?

Praha, město sto věží, nabízí nespočet romantických zákoutí. Petřínská rozhledna s nádherným výhledem a procházkou Petřínskými zahradami je klasika, kterou nelze opomenout. Doporučuji výstup pěšky pro romantickou procházku, nebo využijte lanovku pro rychlý a pohodlný výstup. Nezapomeňte na lavičky v zahradách, ideální pro sdílení chvíle s blízkým člověkem. Večerní plavba po Vltavě s výhledem na osvětlené památky? Nezapomenutelný zážitek. Zarezervujte si místo s předstihem, zejména v hlavní sezóně. Vyšehrad s jeho pohádkovou atmosférou, historickými hradbami a nádhernými výhledy je dalším místem, které by nemělo uniknout vaší pozornosti. Staroměstské náměstí za úsvitu – klid a kouzlo historického centra před turistickým shonem. Stromovka, zelený ráj uprostřed Prahy, skýtá romantické cesty a jezírka. Náplavka s jejím pulzujícím životem a příjemnými kavárnami nabízí skvělé místo pro neformální rande. Letenské sady poskytují panoramatický výhled na Pražský hrad a Karlův most – vezměte si deku a užívejte si výhled. Královská zahrada s jejími fontánami a sochami nabízí klidnou oázu uprostřed města. Nezapomeňte si ověřit otevírací dobu a případné vstupné jednotlivých lokalit.

Jaké je nejchutnější jídlo v české republice?

Otázka nejchutnějšího jídla v České republice je subjektivní, ale data jasně ukazují vítěze: svíčková na smetaně. Toto klasické jídlo, s jemnou omáčkou z hovězího masa, knedlíkem a brusinkami, dominuje žebříčkům oblíbenosti po dlouhá léta. Málokterá země se může pochlubit tak ikonickým národním pokrmem. Její popularita pramení z dokonalé kombinace chutí a textur, a i přes zdánlivou jednoduchost, její příprava vyžaduje zručnost a cvik. Osobně jsem ochutnal stovky národních pokrmů po celém světě – od pikantních kari v Indii, přes rafinované sushi v Japonsku až po robustní steaky v Argentině – a i přes tuto zkušenost musím uznat, že svíčková má něco zvláštního.

Na druhých místech se pravidelně umisťují další české klasiky, které rovněž odrážejí bohatou gastronomickou historii země:

  • Pečená kachna s knedlíkem a zelím: Tradiční vánoční pokrm, jehož křupavá kůže a šťavnaté maso jsou nezapomenutelné. Zde se skvěle projevuje české umění pečení a kombinace chutí slaného, sladkého a kyselého.
  • Uzené s bramborovým knedlíkem a špenátem: Robustní a syté jídlo, ideální pro chladné večery. Kombinace uzeného masa, jemného knedlíku a svěžího špenátu představuje dokonalou chuťovou harmonii.
  • Kuře na paprice: Lehčí varianta, ale neméně chutná. Papriková omáčka dodává pokrmu jemnou pikantnost a bohatou chuť.

Je důležité si uvědomit, že české kuchyně nabízí daleko více než jen tyto čtyři pokrmy. Regionální speciality, tradiční recepty z různých oblastí, vše to dohromady vytváří pestrou a chutnou gastronomickou mozaiku. Pro skutečně komplexní obraz české kulinární scény je potřeba prozkoumat i další pokrmy, například koláče, trdelník nebo různé druhy piv.

Kdo je nejlepší český kuchař?

Titul nejlepšího českého kuchaře roku 2025 právem získal Jan Knedla. Jeho jméno rezonuje v kulinářském světě nejen díky vítězství, ale i díky bohaté mezinárodní zkušenosti. Po letech sbírání zkušeností v špičkových restauracích Itálie, Velké Británie, Ruska a Hongkongu, kde nasál nejrůznější kulinářské techniky a přístupy, se vrátil do Čech a stal se nejmladším šéfkuchařem v historii luxusního hotelu Carlo IV na Senovážném náměstí. Jeho gastronomický styl je charakteristický fúzí moderních technik s tradičními českými chutěmi, obohacenými o vlivy z jeho rozsáhlých zahraničních cest. Zajímavostí je například jeho experiment s fermentací tradičních českých surovin inspirovaný japonskou kuchyní, nebo jeho inovativní přístup k moderní molekulární gastronomii aplikované na české recepty. Knedlova kariéra je inspirativní příklad pro mladé kuchaře a potvrzuje, že světová zkušenost a tradiční kořeny jsou klíčem k vytvoření skutečně výjimečné gastronomie.

Co přivézt z česká?

Co si přivézt z Česka? To záleží na vašem vkusu, ale dovolím si nabídnout několik tipů zkušeného cestovatele.

Umění a kultura:

  • Reprodukce obrazů Josefa Lady – zachycují kouzlo českého venkova a lidové kultury. Vyberte si motiv, který vás nejvíce osloví. Kvalitní reprodukce vydrží léta a budou vám připomínat krásnou cestu.
  • Knihu Dobrodružství dobrého vojáka Švejka – klasika české literatury, která vás pobaví i v zahraničí. Zvažte originál s krásnou ilustrací.

Suvenýry:

  • Jedlé mince nebo pamětní medaile – originální a chutný suvenýr, který potěší i mlsné jazýčky. Většinou se vyrábějí z čokolády nebo perníku.
  • Tradiční kapesní nůž (česká rybička) – malý, ale praktický a stylový suvenýr. Vyberte si kvalitní kus s ostřím z nerezové oceli, který vám vydrží.
  • Domácí perníčky – klasika, která nikdy nezklame. Vyberte si perníčky s různými vzory a příchutěmi, abyste si jich více užili.
  • Sirky, ponožky nebo 3D přání s obrázkem Prahy – malé, ale milé dárky, které se hodí jako pozornost pro přátele a rodinu. Vyberte si kvalitní a originální design.

Gastronomie:

  • Moravské víno – široká nabídka kvalitních vín z různých vinařských oblastí Moravy. Nebojte se ochutnat různé odrůdy a najít si své oblíbené. Pro transport se ujistěte, že je víno dobře zabaleno.
  • Sušené houby – ideální suvenýr pro milovníky houbových pokrmů. Vyberte si kvalitní houby z ověřeného zdroje.

Tip: Větší předměty si můžete poslat domů poštou, abyste si zbytečně nezatěžovali zavazadlo.

Jak funguje brunch?

Brunch, to je pro nás turisty skvělá věc! Představte si, že po náročné túře, třeba někde v Krkonoších, se konečně dostanete do útulné horské chaty a tam na vás čeká brunch. Nejde jen o obyčejné jídlo, ale o vydatnou směsici snídaně a oběda, ideální pro doplnění energie. Obvykle se podává od 10 do 13 hodin, takže se nemusíte stresovat s přesným časem. Klasika? Káva nebo čaj na zahřátí a probuzení, k tomu pečivo, třeba celozrnné pro lepší energii na další výlety. Vejce dodají bílkoviny, šunka nebo sýr zase trochu té slasti. A samozřejmě čerstvé ovoce pro vitamíny – ideální po dni stráveném v přírodě. Dá se to brát jako pozdní snídaně, ale pro nás, co šlapeme kilometry, je to spíš energická pauza před dalším dobrodružstvím. Dobře zvolený brunch vám dodá sílu a výdrž na další výzvy, ať už se jedná o zdolávání skal, cyklistiku, nebo jenom procházku po horských loukách. Vynikající varianta pro doplnění energie a hydratace před odpoledním putováním.

Kam na výlet Praha zdarma?

Praha nabízí překvapivě mnoho bezplatných atrakcí! Pro milovníky umění doporučuji Trčkovskou galerii (Senát) a Galerii Jiřího Švestky – obě s osobitým charakterem a neotřelým programem. Pro ty, co preferují historii, je tu Muzeum Pražského Jezulátka, intimní a dojemné místo s bohatou historií.

Pro technicky založené návštěvníky je ideální volbou Armádní muzeum Žižkov, kde se seznámíte s českou vojenskou historií, nebo Letecké muzeum Kbely, které nabízí impozantní sbírku letadel. A pro ty, kteří se zajímají o průmyslovou minulost Prahy, je skvělým tipem Plynárenské muzeum, které nabízí fascinující pohled do historie plynarenského průmyslu.

Praktické informace:

  • Vstup do všech zmíněných muzeí je zdarma.
  • Otevírací doba se může lišit, vždy doporučuji si před návštěvou ověřit aktuální informace na webových stránkách daného muzea. Trčkovská galerie je typicky otevřena Po-Pá 10-18h.
  • Plánujte si trasu s ohledem na dostupnost veřejné dopravy. Mnoho z těchto míst je dostupné tramvajemi a autobusy.

Tip: Využijte příležitosti a prozkoumejte i okolí jednotlivých muzeí – často se nachází v zajímavých částech Prahy, které nabízí další možnosti pro objevování.

Jaké je nejoblíbenější jídlo v ČR?

Největší hit mezi českými jídly je bezesporu svíčková na smetaně. K dokonalosti ji dotváří houskový knedlík a brusinky. Je to ale jídlo spíše pro slavnostnější příležitosti. Na běžný den se pak skvěle hodí guláš, který najdete v mnoha variantách – od hovězího přes vepřové až po zvěřinu. Vždy je ale podáván s chlebem.

Dalším národním pokladem je pečená kachna s knedlíkem a zelím. Kachna bývá často plněná jablky a švestkami, což dodá pokrmu neopakovatelnou chuť. V restauracích se často setkáte i s variantami s jinou zvěřinou, jako je například husa.

Tip pro turisty:

  • Nebojte se experimentovat! Česká kuchyně nabízí mnohem víc než jen zmíněné klasiky. Zkuste třeba smažený sýr, vepřo-knedlo-zelo nebo koláč s povidly.
  • Cena jídel v turistických oblastech je vyšší než mimo ně. Vyplatí se proto zajít do menších restaurací a hospod mimo centrum města.
  • Pivo je nedílnou součástí české kuchyně. Neváhejte ochutnat různé druhy a značky českého piva.

Pro úplnost: místní speciality se liší podle regionu. Na Moravě například najdete výborné víno a typické moravské speciality.

Kdo v Česku má michelinskou hvězdu?

Česká gastronomická scéna se v roce 2024 může pochlubit dvěma restauracemi s prestižní michelinskou hvězdou. Obě se nacházejí v Praze, což potvrzuje její postavení jakožto kulinářského centra země. Tento počet, ačkoliv zdánlivě skromný ve srovnání s gastronomickými velmocemi jako Francie či Itálie, reprezentuje vynikající kvalitu a světovost českých šéfkuchařů. Můžeme s jistotou říci, že získání michelinské hvězdy je důkazem nekompromisního přístupu k surovinám, inovativnímu pojetí pokrmů a profesionálního servisu. Obě oceněné restaurace, La Degustation Bohême Bourgeoise pod vedením Oldřicha Sahajdáka a Field, nabízejí jedinečné kulinářské zážitky, které stojí za to prozkoumat. Zatímco La Degustation Bohême Bourgeoise představuje tradiční českou kuchyni v moderním hávu, Field se vyznačuje modernější, mezinárodně inspirovanou gastronomií. Srovnání s restauracemi v zahraničí, které jsem navštívil v desítkách zemí po celém světě, ukazuje, že tyto pražské perly drží krok s globálními trendy a představují to nejlepší, co Česká republika v oblasti gastronomie nabízí. Pro gurmánské turisty jsou tyto restaurace nezbytnou zastávkou při objevování kulinářských pokladů Prahy.

Zajímavostí je, že obě restaurace se v žebříčku michelinských hvězd objevují opakovaně, což svědčí o jejich trvalé kvalitě a schopnosti neustále se zdokonalovat. Tento fakt podtrhuje rostoucí prestiž české gastronomie na mezinárodní scéně a láká cukrásky z celého světa.

Kam v Praze, když je zima?

Praha v zimě nabízí překvapivě širokou paletu aktivit. Zapomen´te na stereotypní procházky zamrzlou Vltavou (i když i to má své kouzlo!). Pro rodiny s dětmi je ideální návštěva Majalandu Praha, krytého zábavního parku, kde se zima nijak neprojeví. Milovníci mořské fauny ocení Zoo Mořský svět, největší mořské akvárium v ČR – skvělý únik před chladem. Hledáte-li netradiční zážitek, zamiřte do Galaxie barev s robotickou show a fascinující světelnou instalací, nebo do Lumina Parku Praha u Džbánu, kde se setkáte s kouzlem světelných umění. Pro milovníky adrenalinu je tu sáňkařská dráha Skalka v lyžařském areálu Ještěd – malá, ale perfektně udržovaná dráha s kouzelným výhledem. Pro ty, kdo dávají přednost dinosauřím dobrodružstvím, je tu Dinosauria Praha. A pro ty, co hledají něco moderního a interaktivního, je skvělá volba The Playground. Všechny tyto lokality jsou skvělou alternativou k tradičním zimním aktivitám a nabízejí nezapomenutelný zážitek, ať už cestujete s rodinou, partnerem nebo přáteli. Ještě bych doporučil zkontrolovat otevírací dobu a dostupnost jednotlivých atrakcí před návštěvou.

Kam na rande v zimě?

Zimní rande může být kouzelné! Místo Motýlího domu zvažte jeho otevírací dobu a teplotu uvnitř, abyste se pohodlně oblekli. Jump Park je zábavný, ale počítejte s energičtějším typem rande a případnou rezervací. Lední bruslení je klasika, ale nezapomeňte na teplé oblečení, šály a rukavice; pronájem bruslí bývá dostupný na místě. Divadlo či kino nabízí romantiku, ale vstupenky rezervujte dopředu, zejména na oblíbená představení. Projížďka kočárem je okouzlující, ale závisí na počasí a dostupnosti. Párová masáž je relaxační, ale vyberte si renomované studio a rezervujte s dostatečným předstihem. Sauna je skvělá pro relaxaci, ale ujistěte se, že vaše partnerka/partner s ní souhlasí. Botanická zahrada nabízí klidnou atmosféru, ale v zimě některé části mohou být uzavřeny. Pro větší romantiku zkuste hledat botanické zahrady s prosklenými skleníky s tropickou vegetací. Nezapomeňte na horký nápoj po vašem rande – svařené víno, čaj nebo kakao.

Jaké je národní jídlo ČR?

Česká kuchyně, bohatá na tradice a chutě, nabízí celou paletu pokrmů, ale otázka národního jídla je vždy diskutabilní. Svíčková na smetaně se často uvádí jako nejreprezentativnější jídlo, a to díky své složitosti a rafinované chuti. Její příprava vyžaduje čas a preciznost, a výsledek je skutečným kulinářským zážitkem. Měkce dušená hovězí svíčková v husté smetanové omáčce, podávaná s houskovým knedlíkem a brusinkami, reprezentuje eleganci české gastronomie.

Vedle svíčkové se často zmiňuje i hovězí vývar s játrovými knedlíčky jako národní polévka. Jeho intenzivní chuť a výživové hodnoty ho řadí mezi tradiční a oblíbená jídla. Jeho historie sahá hluboko do minulosti, kdy vývary byly nezbytnou součástí jídelníčku.

Nicméně, pro komplexnější pohled na tradiční českou kuchyni, je nutné zmínit i další klasické pokrmy. Mezi ty nejoblíbenější a nejtradičnější patří:

  • Vepřo-knedlo-zelo: Tato trojice představuje robustní a sytou kombinaci pečeného vepřového, knedlíku a dušeného zelí. Jednoduché, ale nesmírně chutné a oblíbené jídlo, typické pro českou kuchyni.
  • Guláš: Hustý a aromatický guláš, často hovězí, je další kulinární stálicí. Jeho variací je nespočet, a každá hospodyňka má svůj tajný recept.

Je tedy zřejmé, že definování jednoho jediného národního jídla je pro Českou republiku obtížné. Každý z výše uvedených pokrmů má své místo v srdcích Čechů a v historii české kuchyně. Výběr “nejlepšího” záleží na individuální preferenci.

Co se jí na brunch?

Na brunch bych rozhodně nedoporučoval podceňovat kávu – kvalitní espresso z místní pražírny je zážitek. K tomu skvěle pasují domácí limonády, třeba z rakytníku, nebo osvěžující smoothies s ovocem z místních trhů. Čerstvě vymačkané šťávy a džusy jsou samozřejmostí.

Co se týče jídla, zaměřte se na pestrou nabídku sladkých i slaných pokrmů, teplých i studených. Z „slané“ kategorie doporučuji vyzkoušet místní speciality – třeba omeletu s regionálními sýry. Avokádový toast je sice klasika, ale s kvalitním chlebem a avokádem z blízkého okolí dostane nový rozměr. Bagely s lososem jsou skvělé, ale zkuste i variantu s místním uzeným masem. Quiche je vždycky dobrá volba, a pokud narazíte na francouzský toast s netradiční náplní (např. s karamelizovanými jablky a skořicí), rozhodně ho ochutnejte.

Tip: Nebojte se ochutnávat místní speciality. Lokální pekařství vám nabídne úžasný výběr chleba a pečiva, které vašemu brunchi dodají nečekaný šmrnc. Prozkoumejte trhy – najdete tam čerstvé suroviny za skvělé ceny a zároveň podpoříte místní zemědělce.

Co je to chuť umami?

Umami, jedna z pěti základních chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), je pro mě jako turistu v terénu naprosto zásadní! Představte si ji jako “masovou” nebo “pikantní” chuť, objevenou už před více než stoletím. Zjednodušeně řečeno, jde o tu sytou, uspokojivou chuť, která vás po náročném výstupu na kopec skutečně zasytí. Často se nachází v potravinách bohatých na bílkoviny, což je pro nás turisty klíčové – myslete na sušené maso, tučné ryby (konzervy jsou ideální na trek), houby (opatrně s druhy, ale skvělý zdroj umami!) nebo parmezán (trochu luxusnější, ale energeticky bohatý).

Na výletě se bez umami neobejdete, protože dodá energii a chuť k jídlu, když už vás klasické sladké či slané nudí. Znáte tu chuť z rajčat, sójové omáčky nebo zralých sýrů? To vše je umami! Takže si ho při přípravě turistického menu nenechávejte ujít.

Kolik stojí osobní kuchař?

Ceny osobních kuchařů v Česku jsou značně variabilní a závisí na mnoha faktorech. Setkal jsem se s několika různými modely oceňování. Nejčastější je hodinová sazba, která se pohybuje v rozmezí 300–500 Kč/hodinu. To je ideální pro kratší akce, třeba večerní večeři pro přátele. Cena se ale může lišit v závislosti na zkušenostech kuchaře, složitosti jídel a dostupnosti kvalitních surovin – v turisticky atraktivních oblastech, jako je třeba Český Krumlov, se může cena mírně navýšit.

Další možností je cena za osobu, která obvykle zahrnuje kompletní menu včetně předkrmu, hlavního jídla, dezertu a případně i rautu. V tomto případě se ceny pohybují od 700 Kč až do 1500 Kč za osobu. Zde hraje roli množství hostů – čím více lidí, tím lépe se cena rozloží a může být výhodnější než hodinová sazba, obzvláště při větších akcích.

Méně časté, ale pro dlouhodobější spolupráci výhodné, je týdenní paušální cena za kompletní stravování. Cena se odvíjí od počtu osob a složitosti jídelníčku. Tento systém jsem ocenil zejména při svých cestách po jižní Moravě, kde jsem si s kuchařem domluvil týdenní stravování s místními produkty.

Při výběru kuchaře je důležité zohlednit i další faktory, jako je disponibilita, reference, kuchyňský styl a samozřejmě dostupnost kvalitních surovin. Nebojte se se s kuchařem domluvit na individuální cenové nabídce. Vždy je to vyjednávací záležitost.

Kdy se chodí na brunch?

Brunch, jak dobře ví každý zkušený cestovatel, je anglický pojem označující jídlo podávané mezi snídaní a obědem, typicky pozdě ráno nebo brzy odpoledne. Slovo samotné vzniklo spojením slov „breakfast“ a „lunch“. Jeho časová flexibilita z něj dělá ideální volbu pro lenivé nedělní dopoledne, pozdní snídani po probdělé noci nebo rychlé občerstvení po náročné túře.

Co se na brunchi typicky podává? To se liší od místa k místu, ale často zahrnuje:

  • Slané pokrmy: Vaječné pokrmy (míchaná vejce, omelety, vajíčka benedikt), palačinky se slanou náplní, slanina, šunka, klobásy, toasty, avokádové toasty, různé druhy sýrů a salámů.
  • Sladké pokrmy: Palačinky s džemem nebo medem, vafle, francouzský toast, pečivo, jogurt s ovocem, müsli.
  • Nápoje: Káva, čaj, džusy, míchané nápoje (mimosy jsou klasika!), šumivé víno.

Tip pro cestovatele: Při plánování výletu do anglicky mluvící země, nebo i do jiných zemí, kde je brunch populární, se vyplatí zjistit, kde se podává dobrý brunch. Mnoho kaváren a restaurací se na něm specializuje a nabízí bohatý výběr. Je to skvělý způsob, jak ochutnat místní speciality a zároveň si odpočinout před dalšími dobrodružstvími. Nepodceňujte sílu dobrého brunche pro načerpání energie na další den poznávání!

Oblíbená místa pro brunch v různých světových městech:

  • Londýn: mnoho elegantních kaváren a restaurací s širokou nabídkou brunch menu.
  • New York: známý pro své rozmanité a kreativní brunche, od klasických až po moderní interpretace.
  • Paříž: i když brunch není tradiční francouzskou záležitostí, mnoho kaváren nabízí adaptovanou verzi, často zahrnující croissanty a kávu.
Scroll to Top