Hledáte v Praze skvělé a levné jídlo? Zapomenu na turistické pasti a zaměřím se na ověřené tipy. Nejlepší poměr ceny a kvality často najdete v obědových menu. Dhaba Beas (Vladislavova 1587/24 a Purkyňova 9, Praha 1) nabízí skvělou indickou kuchyni. Golden Tikka (Konviktská 9, Praha 1) je další skvělou volbou pro milovníky indické kuchyně s bohatou nabídkou. Pokud máte chuť na něco lehčího, vyzkoušejte Banh–mi–ba (Panská 9, Praha 1) s vynikajícími vietnamskými sendviči – báječné pro rychlý a levný oběd na cestách. Pro milovníky mexické kuchyně je tu Las Adelitas (Malé náměstí 13, Praha 1), kde si pochutnáte na burritos a tacos. A nakonec, pro ty, co hledají něco netradičního, doporučuji Jiná krajina (Řeznická 4, Praha 1) – jejich menu se často mění, ale vždycky je to originální a chutné. Všechny tyto restaurace se nacházejí v centru Prahy, takže je snadno najdete. Doporučuji si předem zkontrolovat otevírací dobu a případně si rezervovat stůl, zejména během obědového shonu. Nezapomeňte, že ceny se mohou měnit, proto je dobré si je před návštěvou ověřit na internetu nebo přímo v restauraci.
Tip pro zkušené cestovatele: vyhněte se restauracím přímo na hlavních turistických trasách. Často nabízejí vyšší ceny a nižší kvalitu jídla. Nejlepší jídlo v Praze najdete v menších uličkách a mimo hlavní turistické proudy. A nezapomeňte ochutnat i tradiční českou kuchyni – najdete ji i v levných variantách mimo centrum.
Co ochutnat v Česku?
Svíčková na smetaně je klasikou, která nesmí chybět. Hovězí pečeně v lahodné smetanové omáčce, podávaná s knedlíkem, šlehačkou a brusinkami – to je dokonalá kombinace sladkého a slaného. Tip: Hledejte restaurace, které si na svíčkovou potrpí, kvalita se liší. Někde je omáčka řídká, jinde hustá a intenzivní.
Vepřo-knedlo-zelo – králem českých jídel. Pečené vepřové maso, knedlíky a dušené zelí. Jednoduché, ale tak dokonale chutné! Doporučuji ochutnat různé varianty – někde je zelí kyselejší, jinde sladší, a i vepřové maso se může lišit podle receptu a způsobu přípravy.
Řízek – česká verze řízečku, obalená ve strouhance a smažená dozlatova. Klasický a vždy skvělý, ať už hovězí, vepřový, kuřecí, nebo dokonce sýrový!
Pivo – nejen jídlo, ale i nápoj, který k Česku neodmyslitelně patří. Ochutnejte různé druhy z malých pivovarů, objevíte skvosty! Nebojte se zeptat na doporučení v hospodě.
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky – skvělý začátek oběda, nebo i samostatné jídlo. Zahřeje a zasytí.
Smažený sýr – další klasická pochoutka, nejlépe s tatarskou omáčkou a hranolky.
Guláš – hustá a sytá polévka, ideální na chladné večery. Varianty se liší, od hovězího přes vepřový až po zvěřinový.
Bramborový knedlík plněný uzeným masem – skvělý příloha, ale i samostatné jídlo. V kombinaci s kyselým zelím a pečeným masem je to nebe v puse!
Jak se levně najíst?
Hledáte levné, ale chutné jídlo? Inspirovala jsem se kulinárními zkušenostmi z desítek zemí a vím, že klíč spočívá v chytré kombinaci plánování a místních surovin. Zapomňte na drahé polotovary, jejichž cena mnohonásobně převyšuje cenu základních surovin. Místo nich sáhněte po sezónním ovoci a zelenině – v každé zemi jsem objevovala unikátní chutě a dostupnost produktů v závislosti na ročním období. Na trzích v Maroku jsem našla levné a fantastické koření, v Thajsku čerstvé bylinky za pár korun, v Itálii sezónní rajčata, která se doslova rozplývala na jazyku. Vlastnoručně připravené jídlo je vždy levnější a zdravější než jídlo z restaurací. Plánujte svůj jídelníček a nakupujte s rozumem, ideálně s předem sepsaným seznamem. Vyhýbejte se impulzivním nákupům a využívejte slevové akce, ale dejte si pozor na zbytečné zásoby. Naučte se také efektivně využívat zbytky – zbytky z oběda se stanou skvělou večeří, pokud je jen trošku zrecyklujete. V Mexiku jsem se naučila kouzlo tortill s čímkoliv, co zbylo. Nevyhazujte jídlo! Je to plýtvání penězi i surovinami. A nakonec, objevujte místní kuchyni – v každé zemi najdete levné a chutné speciality, které obohatí váš jídelníček a ušetří vám peníze.
Zkuste si například vymyslet týdenní menu a nakoupit suroviny najednou – ušetříte čas i peníze. A nezapomeňte na důležitost vody! Je to nejlevnější a nejzdravější nápoj. V mnoha zemích jsem se naučila ocenit jednoduchost a chutnost obyčejných jídel, připravených s láskou a z kvalitních surovin.
Jak najít dobrou restauraci?
Hledáte-li skvělou restauraci, nevěřte slepě turistickým průvodcům. Nejlepším indikátorem kvality je lokální klientela. Pokud je restaurace plná místních, je to skvělý signál. Místní znají skryté klenoty a vyhýbají se turistickým pastím. Jejich preference zaručují autentickou kuchyni a tradiční recepty, často s použitím čerstvých sezónních surovin.
Na základě svých zkušeností z desítek zemí vím, že existují i další indikátory:
- Venujte pozornost jídelnímu lístku: Příliš dlouhý lístek může naznačovat, že jídlo není čerstvé. Stručný, ale pestrý lístek s denní nabídkou svědčí o kvalitě surovin a zaměření na čerstvost.
- Prohlédněte si kuchyň: Pokud je to možné, nakoukněte do kuchyně. Čistota a organizovanost jsou klíčové.
- Zkontrolujte recenze: Ne všechny recenze jsou objektivní, ale aplikace a weby jako Google Maps, TripAdvisor a Yelp poskytují cenné informace od skutečných strávníků. Zaměřte se na recenze, které popisují detaily jídla a atmosféry, ne pouze obecná hodnocení.
- Všímejte si detailů: Kvalitní restaurace dbá na detaily – od čistoty stolu a příborů po obsluhu a atmosféru. Pozorujte, jak se personál chová k zákazníkům.
A nezapomeňte: Nebojte se experimentovat! Objevujte malé, rodinné restaurace mimo hlavní turistické trasy. Právě tam často najdete ta nejlepší kulinářská překvapení.
- Cena nemusí být vždy ukazatelem kvality: Některé z nejlepších jídel jsem ochutnal v nenápadných podnicích s nízkými cenami. Naopak, vysoká cena nezaručuje vždy kvalitu.
- Zaměřte se na specialitu domu: Restaurace, které se zaměřují na určitý typ kuchyně nebo pokrm, často dosahují nejvyšší kvality v této oblasti.
Co ochutnat v Paříži?
V Paříži se kromě klasických památek skvěle najíte! Žabí stehýnka? Zkuste je v tradiční brasserii, ale pozor, nejsou všude stejně skvělé. Šneci v petrželové omáčce – skvělý zážitek, ale raději si je dejte v menší, rodinné restauraci, autentičnost je tam zaručena. Ústřice – čerstvé a lahodné, ale vybírejte si kvalitní restaurace s dobrou reputací. Tatarský biftek – klasika, ale buďte opatrní, syrové maso není pro každého. Foie gras – kontroverzní, ale gurmánský zážitek. Doporučuji ochutnat i menší porci. Mezi další delikatesy patří cibulová polévka (pro rychlý oběd ideální) a blanquette de veau (jemné telecí maso na smetaně – perfektní po náročném dni prozkoumání města). Pro rychlý a levný oběd zkuste jambon-beurre (sendvič se šunkou a máslem) – skvělé na cesty. Crêpes Suzette – sladká tečka na závěr dne, perfektní s výhledem na Eiffelovku. Nebojte se ochutnávat speciality od pouličních prodejců – kvalita je často překvapivě vysoká a ceny nižší. Nezapomeňte na pitný režim – voda z kohoutku je pitná, ale skvělá je i místní minerálka.
Tip: Vyhněte se turistickým pastem v centru a raději se vydejte do menších čtvrtí, kde najdete autentičtější a cenově dostupnější restaurace. Aplikace jako TripAdvisor nebo Google Maps vám s výběrem pomohou.
Jak platit v lepší restauraci?
V lepších restauracích se platí zpravidla kartou. U částky pod 500 Kč se karta obvykle vloží do desek na stole a personál přinese jen účet. Nad 500 Kč vám personál přinese platební terminál ke stolu, nebo vás zavede k němu do ústraní pro zadání PINu. Je vhodné se informovat o dostupných platebních metodách předem, některé restaurace mohou akceptovat pouze určitý typ karet. Důležité je dodržovat základní pravidla slušného chování – nikdy nedávejte hotovost přímo do rukou obsluhy, ale položte ji na stůl. Spropitné se obvykle pohybuje kolem 10% z celkové ceny, ale záleží na kvalitě služeb a vašich zvyklostech. V Čechách se spropitné standardně nezapočítává do ceny, na rozdíl od některých jiných zemí. Vždy si raději nechte vystavit účtenku, i když platíte kartou. To vám umožní případnou reklamaci.
Co dovézt z české republiky?
Z Česka si kromě klasiky jako je sklo, křišťál a pivo (doporučuji ochutnat lokální pivovary v menších městech!) přivezu i něco pro aktivního turistu. Například mapu s vyznačenými turistickými stezkami, třeba po Českém Švýcarsku nebo Krkonoších – skvělé pro plánování dalších výprav. Nebo kvalitní turistickou obuv a funkční oblečení, česká výroba má co nabídnout i v této oblasti. Pro milovníky adrenalinu doporučuji vybavení pro lezení nebo cyklistiku, k dostání je i v menších obchodech u turistických center. Z potravin pak energetické tyčinky a sušené ovoce, ideální na delší túry. Vltavíny si vezmu, ale raději ty menší, abych nemusel řešit složité celní formality při převozu minerálů. A nezapomeňte na kvalitní repelent proti hmyzu, český les je plný překvapení!
Co na oběd česká kuchyně?
Na oběd v české restauraci určitě ochutnejte klasiku – vepřový řízek (řízek z vepřové panenky je nejlepší!), vepřo-knedlo-zelo (pečené vepřové, knedlíky a kysané zelí, trojice, která definuje českou kuchyni), nebo pečené vepřové maso s různými knedlíky (bramborové, houskové). Guláše jsou taky skvělé, od hovězího po zvěřinové. Smažený kapr je typický spíše na Vánoce, ale sekaná pečeně se dá najít kdykoli. Všimněte si hustých omáček – často na smetaně nebo s jíškou, bešamel je základ mnoha z nich. Pro odvážnější – zkoušejte regionální speciality, liší se kraj od kraje. Nebojte se zeptat obsluhy na denní menu, často nabízejí zajímavé variace tradičních jídel. Dobrou chuť!
Co přivézt z česká?
Z České republiky si můžete přivézt mnohem více než jen suvenýry. Zaměřte se na autentické zážitky a produkty, které vyprávějí příběh. Kromě klasiky, jako jsou obrázky Josefa Lady (hledáte-li umění, zvažte i grafiky Alfonse Muchy, jejichž reprodukce se dají sehnat i v menších galeriích) a dobrodružství Švejka (kniha, ale i figurky, hrací karty), doporučuji:
- Jedlé suvenýry: Nejen tradiční perníčky, ale i kvalitní moravská vína (bílá vína z Velkých Pavlovic, růžová z Mikulova, červená z Znojma – každé má specifickou chuť), medovníky, či kvalitní pivo z malých pivovarů. Vyhněte se levných variantám, které nebudou chutnat tak dobře.
- Unikátní české produkty: Česká rybička (tradiční kapesní nůž), ale i skleněné perly z Jablonecka, ručně vyráběná keramika z různých regionů (např. hrnky s motivy českých památek) nebo sušené houby (záleží na ročním období a dostupnosti – hřiby, lišky). Nepodceňujte kvalitu, tyto dárky budou jedinečné.
- Designové suvenýry: Místo klasických sirek, zvažte originální designové předměty s motivem Prahy či jiných měst, např. 3D přáníčka nebo moderní magnety. V menších obchodech najdete autentičtější kousky.
- Pamětní medaile: Vyberte si medaile s motivem, který vás zaujal, ať už je to historická událost, památka, nebo například motiv z českého filmu.
Tip pro sofistikované dárky: Zvažte knihy o českých architektech, designérech, nebo o českých filmech, klasické hudbě a literatuře. Kvalitní káva z českých pražíren je také skvělá volba. Nezapomeňte, že nejlepší suvenýr je ten, který vypráví příběh a odráží vaše zážitky z České republiky.
Jaké je nejoblíbenější jídlo v ČR?
Nejoblíbenější česká jídla jsou subjektivní, ale mezi nejčastěji zmiňovaná patří svíčková na smetaně, guláš a pečená kachna s knedlíkem a zelím. Svíčková, jemná omáčka z hovězího masa, se nejlépe ochutná v tradiční české restauraci – pozor na turistické pasti s předraženými a nekvalitními verzemi!
Guláš je univerzální a najdete ho v mnoha variantách, od hustého hovězího až po lehčí varianty z vepřového či kuřecího. Dobré je vyzkoušet i regionální speciality, například zvěřinový guláš.
Pečená kachna s knedlíkem a zelím je klasika, perfektní zejména na podzim. Knedlíky jsou různé – houskový, bramborový, karlovarský… doporučuji ochutnat všechny!
Pro kompletní zážitek doporučuji:
- Pivo: k českému jídlu se výborně hodí české pivo, nejlépe lokální značky.
- Lokální restaurace: vyhněte se turistickým pastem a hledejte menší, rodinné restaurace, kde se podává autentická kuchyně.
- Ochutnávka: nebojte se ochutnat různé druhy knedlíků a omáček – české kuchařství je pestré.
Mimo zmíněné klasiky stojí za zmínku i další speciality jako například bramboráky, smažený sýr, koláč a trdelník (ten je spíše sladkostí).
- Plánujte předem, zejména v hlavní sezóně.
- Rezervujte si stůl v restauracích s dobrými recenzemi.
Jak vařit levně?
Levné vaření? Pro zkušeného cestovatele žádný problém! Letěl jsem po světě a ochutnal jsem jídlo v nejrůznějších koutech zeměkoule, od luxusních restaurací po pouliční stánky. A věřte mi, levné vaření je umění, které se dá naučit. Základem je plánování – týdenní jídelníček je vaše zbraň. Víte, co budete jíst, tak přesně víte, co koupit a nic vám nezbude zbytečně ležet v lednici. A to se týká i cestování – plán vám ušetří peníze i čas.
Nakupujte ve větším množství, ale jen pokud víte, že to spotřebujete. Zvlášť u trvanlivých potravin se to vyplatí. Pamatujete si ty hromadné nákupy v asijských trzích? Stejný princip platí i doma. Nechoďte do obchodu hladoví – to je zlaté pravidlo! Hlad vám zkreslí úsudek a nakoupíte víc, než potřebujete. A to se týká i pouličních stánků v cizích zemích – vždycky se najíte levněji, když nejste hladoví.
Vyberte si ten správný obchod. Porovnávejte ceny a sledujte akce. Znáte to, v každém městě (a zemi) se najdou levnější obchody s potravinami. Využívejte sezónní a regionální potraviny – jsou levnější a čerstvější. Myslete na to i při cestování – ochutnávejte místní speciality, které jsou v dané oblasti nejlevnější.
Odhadněte, co opravdu potřebujete. Nemusíte kupovat vše v bio kvalitě. Využívejte zbytky! Zbytky z večeře se dají skvěle zpracovat na oběd. Je to skvělý způsob, jak minimalizovat plýtvání a ušetřit peníze. Moje nejoblíbenější trik z cest: i z nejmenších zbytků se dá udělat chutné jídlo. A nikdy nevyhazujte jídlo zbytečně brzy! Správné skladování je klíčové.
A nezapomeňte na vaření bez masa! Luštěniny, obiloviny a zelenina jsou levné a výživné. Pro inspiraci se podívejte na recepty z mých cest – mnoho z nich je vegetariánských a přesto neuvěřitelně chutných.
Na co si dát pozor v Paříži?
Paříž je sice krásná, ale jako každý velkoměsto má svá úskalí. Bezpečnost je srovnatelná s jinými evropskými metropolemi, takže běžná opatrnost stačí. Hlavně si hlídejte věci, peněženky a doklady, zloději jsou aktivní všude, kde se shlukují lidé – metro, letiště, turistické atrakce jsou jejich oblíbené lokality. Doporučuji batoh s kapsou na zip přilehlou k tělu. Pozor na kapsáře, hlavně v přeplněné dopravě. Cyklisté v Paříži jezdí svižně, dávejte si na ně pozor při přecházení ulic. Pokud se chystáte na prohlídku Eiffelovky nebo Louvre, počítejte s frontami a případným čekáním. Rezervace vstupenek online šetří čas. Pro aktivní pohyb po městě využijte Vélib’ (systém sdílených kol) – skvělý způsob, jak poznat skryté uličky a parky. Ale i zde si hlídejte kolo a svoje věci. Choďte po dobře osvětlených ulicích, zvláště večer. Naučte se pár základních frází v češtině – usnadní vám to komunikaci s místními, i když angličtina je poměrně rozšířená.
Jaké je nejoblíbenější jídlo na světě?
Nejoblíbenějším jídlem světa je pizza, a to s neuvěřitelnými 64 000 000 hashtagy na sociálních sítích! To jasně ukazuje její celosvětovou popularitu a dostupnost. Na pomyslném stupni vítězů se těsně za ní umísťují ramen a hamburgery, což odráží rozmanitost gastronomických preferencí po celém světě. Ramen, typická japonská polévka s nudlemi, symbolizuje bohatou asijskou kuchyni, zatímco hamburger představuje klasiku americké fast food kultury, která se rozšířila globálně. Zajímavé je, že první desítka oblíbených jídel zahrnuje široké spektrum kuchyní, od italské (pizza) přes japonskou (ramen) a americkou (hamburger) až po další regionální speciality. Při cestování po světě je proto možné ochutnat nejrůznější variace těchto pokrmů, od luxusních restaurací až po pouličné stánky, a tak lépe pochopit kulturu dané země skrze její gastronomii. Rozmanitost ingrediencí a příprav v závislosti na lokalitě dělá z ochutnávání těchto globálně oblíbených jídel jedinečný zážitek.
Kdo je nejlepší český kuchař?
Nejlepší český kuchař roku 2025? To je jednoznačně Jan Knedla! Tenhle borec, co má za sebou štreky po špičkových restauracích v Itálii, Velké Británii, Rusku a dokonce i Hongkongu – to je teprve zážitek! Představte si ty vůně, chutě a kulinářské techniky, co tam nasákl! Ještě si pamatuju, jak jsem se před lety procházel po Senovážném náměstí a ani jsem netušil, že se tam v hotelu Carlo IV ukrývá taková hvězda. Knedla se tam stal nejmladším šéfkuchařem v historii – úplně jako zdolání nejvyšší hory! A věřte mi, cesta k takovému úspěchu je stejně náročná, jako třeba výstup na Mont Blanc. Jen místo horolezecké výbavy potřebujete nože, pánve a spoustu odhodlání. Jeho zkušenosti z různých koutů světa jsou pro něj stejně cenné jako pro zkušeného cestovatele známky v cestovním pasu. A co víc, jeho jídlo je prý zážitek jako celodenní trek s dechberoucími výhledy!
Čím je známé Česko?
Česko je proslulé svými impozantními historickými památkami, jako jsou Karlštejn, majestátní gotický hrad, a další krásné hrady a zámky roztroušené po celé zemi. Olomouc, s bohatou historií a nádhernou architekturou, nabízí k prozkoumání malebné uličky a historické náměstí. Kromě historie se Česko pyšní úchvatnou přírodou, především Šumavou, s jejími hlubokými lesy, jezery a kopci ideálními pro turistiku a cyklistiku. Gastronomie je dalším lákadlem: svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem je ikonickým pokrmem, ale česká kuchyně nabízí mnohem víc, od tradičních polévek po regionální speciality. Samozřejmě nesmíme zapomenout na světoznámé české pivo, jehož kvalita a rozmanitost jsou legendární. Relaxaci a wellness nabízí Karlovy Vary s jejich kolonádami a léčivými prameny. Pro milovníky vína je tu možnost navštívit tradiční vinné sklepy v jižních Čechách nebo na Moravě, kde ochutnají výborná vína a poznají místní tradice. A pro milovníky umění a kultury je tu široká nabídka divadelních představení, jako například v Divadle na Vinohradech v Praze. Doporučuji prozkoumat i menší města a vesnice, abyste objevili skryté poklady a autentickou českou atmosféru.
Jaké je národní jídlo ČR?
Česká kuchyně je fascinující směsicí vlivů, od rakouské a německé až po východoevropské. Otázka národního jídla je však spíše otázkou debaty než jednoznačné odpovědi. Svíčková na smetaně, s typickou hustou smetanovou omáčkou a houskovým knedlíkem, se často uvádí jako nejoblíbenější a nejreprezentativnější pokrm. Její příprava se regionálně liší, ale vždy představuje kulinářský vrchol.
Vedle svíčkové se objevují i další kandidáti na “nejtradičnější” jídlo. Hovězí vývar s játrovými knedlíčky, výživná a aromatická polévka, je neodmyslitelnou součástí české gastronomické kultury. Jeho jednoduchost a zároveň bohatá chuť z něj dělají stálicí českých stolů.
Mezi další ikonické pokrmy patří:
- Vepřo-knedlo-zelo: Klasická kombinace pečeného vepřového, knedlíku a dušeného zelí. Jeho robustní chuť ztělesňuje poctivou a sytou českou kuchyni. Zvláštní pozornost si zaslouží regionální variace, kde se používají různé druhy zelí a způsoby přípravy masa.
- Guláš: Hustý a aromatický guláš, připravovaný z hovězího, vepřového nebo i zvěřinového masa. Jeho varianty se liší podle regionu a rodinných receptů, ale vždy se vyznačují intenzivní chutí a sytostí.
Je důležité si uvědomit, že “národní jídlo” je subjektivní pojem. Česká kuchyně nabízí mnohem více než jen tato tři jídla. Objevte regionální speciality a ochutnejte rozmanitost chutí a tradic, které Česká republika nabízí.
Co chutná jako umami?
Umami, pátá základní chuť, je pro mě, zkušeného cestovatele, synonymem pro hluboké, komplexní a uspokojující chutě světa. Není to jen o masu, i když sušená šunka z italského Toskánska, zralá iberská šunka či argentinský asado perfektně ilustrují její intenzivní podobu. Myslete na jemné tóny umami v japonském dashi, vývaru z kombu řasy, který dodá lahodnost miso polévce. Nebo na intenzivní slanou chuť ančoviček z italského pobřeží, perfektních na pizzu nebo do pasty. Parmezán, zvláště jeho kůrka, je pak ztělesněním umami v italské kuchyni, podobně jako zralé sýry z Francie a Španělska. Nezapomínejme na mořské plody; grilované krevety z Thajska, čerstvé ústřice z Bretaně – všude tam umami hraje klíčovou roli. Houby, od lesních hřibů v českých lesích až po exotické druhy v asijských trzích, také hojně tuto chuť obsahují. Fermentované potraviny, jako kimchi z Koreje nebo kysané zelí z našich luhů a hájů, představují další bohatý zdroj. Sojová omáčka a miso pasta, japonské kulinární pilíře, jsou umami ztělesněné. Rajčata, zvláště ta zralá a sluncem prohřátá, ukazují, že umami není výhradou pouze slaných jídel.
Cestování mi ukázalo, že objevování umami je objevováním samotné podstaty chutí mnoha kultur. Je to chuť hloubky, složitosti a spokojenosti, zahrnující pestrost surovin a tradičních kulinářských postupů z celého světa.